Dames 1

Dames 1

Wij stellen aan jullie voor, Dames 1 van Cabooter HandbaL Venlo.
Dit team speelt in de Eredivisie mee om de prijzen en daar zijn we natuurlijk heel erg trots op. De kroon op het werk is natuurlijk de gewonnen landstitel ’21-’22!

Een aantal kinderen van HandbaL Venlo hebben in de zomervakantie van 2021 een paar dames van dames 1 geïnterviewd. Benieuwd naar wie het langst onder de douche staat, of je rijk wordt van handballen en of de dames een strenge trainer hebben (en een heleboel andere onderwerpen uiteraard), klik hier voor het artikel.

Programma

Uitslagen

Seizoen ‘21-’22; Hét seizoen van Dames 1.

Dames 1. Het paradepaartje van Cabooter
HandbaL Venlo! Sinds 2009, op één seizoen na, actief op Nederlands hoogste niveau, de Eredivisie. Ieder seizoen laten de dames weer zien nog beter te presteren dan het seizoen daarvoor. Wat kunnen we in dit nieuwe, bijzondere, seizoen van de dames verwachten? 
 

Dames 1. Het paradepaartje van Cabooter HandbaL Venlo! Sinds 2009, op één seizoen na, actief op Nederlands hoogste niveau, de Eredivisie. Ieder seizoen laten de dames weer zien nog beter te presteren dan het seizoen daarvoor. Wat kunnen we in dit nieuwe, bijzondere, seizoen van de dames verwachten?  

Afgelopen seizoen

Op het moment dat de corona-pandemie Nederland trof, speelde dames 1 nog op twee fronten (reguliere competitie en beker) mee om de prijzen. De laatste wedstrijd op 10 maart 2020, werd gewonnen van VOC-Amsterdam, in een bomvolle hal. Het team was klaar om prijzen te pakken. Toen de competitie werd stilgelegd, was er nog de overtuiging dat de competitie weer snel opgepakt zou worden. Maar dat liep anders. Het besef dat het seizoen over was en er geen prijzen verdeeld werden, was zwaar. Toch is de draad snel weer opgepakt, digitaal. Niet iedereen was even enthousiast en anderen vonden het zwaar, maar het team had wel contact en dat is goed voor de binding en de saamhorigheid. Het was ook pionieren over hoe met deze bijzondere situatie om te gaan. Samen met Funqtio is goed gekeken naar waar de accenten moesten worden gelegd en uiteindelijk is het team de corona-periode goed doorgekomen, zowel fysiek als mentaal. Toen het weer mocht, werden de zaaltrainingen hervat maar ook dat seizoen werd al snel weer beëindigd. Het team heeft vervolgens, in kleine groepjes, optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden om bezig te blijven, in de hal en in het krachthonk. En al kwam de alternatieve competitie veel te vroeg en was er eigenlijk niets te winnen, toch werd ervoor gekozen mee te spelen. En dat ging boven verwachting goed en de tweede plaats in de ‘ananas-cup’ werd behaald!  

Doelstelling seizoen '21-'22

De doelstelling voor dit nieuwe seizoen is niet anders dan de doelstelling van het afgelopen seizoen: dames 1 gaat voor de prijzen! Het team heeft bij elkaar gezeten en gesproken over wat men van elkaar mag verwachten als team en wat ieders inbreng en rol gaat zijn. Er is gekozen voor een vaste selectie en dat is ook duidelijk gecommuniceerd in het team. Robin Gielen, de trainer van dames 1,  staat voor duidelijkheid; de rollen in het team zijn duidelijk en voldoe je niet, dan wordt dat ook besproken. Er is ook concurrentie voor de posities binnen het team, want het is geen vanzelfsprekendheid dat je bij de selectie zit. Maar er is meer dan alleen presteren. Er wordt door het hele team een enorme tijdsinvestering gedaan en niemand is prof, dus ook het plezier en de sfeer binnen het team zijn enorm belangrijk.  

Talentenpoule

Omdat er momenteel nog niet veel aanwas is van onderuit (jeugdplan is in de maak, maar de uitvoering heeft tijd nodig), is er vorig seizoen met een talentenpoule gestart. Natuurlijk zou het mooi zijn als er uiteindelijk veel eigen jeugd in de talentenpoule zit en door kan stromen naar dames 1. 

Idealiter zijn alle posities in dames 1 dubbel bezet met eredivisiewaardige speelsters, met op iedere plek nog aanvulling vanuit dames 2, en daar is aansluiting tussen de teams nodig. Daarvoor is de talentenpoule bedoeld. In deze talentenpoule zitten een aantal meiden uit dames 2, die veel bij dames 1 meetrainen en dus veel uren maken. Hierover is ook intensief contact met de trainer van dames 2. In de selectie van Dames 1 zitten 14 meiden, er is dan iedere wedstrijd ruimte voor twee speelsters uit de talentenpoule om mee te gaan en ervaring op te doen. 

Wil je weten hoe de ervaringen in deze talentenpoule zijn? Lees het artikel van Sjuul en Anna hier >

Europees Handbal

Dames 1 gaat dit seizoen deelnemen aan de European Cup, voor het eerst in de clubgeschiedenis! De European Cup is het derde Europese niveau. Dames 1 zal daarom geen ploegen uit de Europese topcompetities tegenkomen. Op 25 oktober wordt door loting bepaald wie in november de eerste tegenstander gaat worden. Een resultaatdoelstelling voor de European Cup is heel lastig. Iedere ronde die gespeeld wordt, zal er vol voor het resultaat worden gegaan. Het team wil zich dusdanig presenteren en zich dus ook zo voorbereiden dat het Europese handbal een meerwaarde wordt voor het team en voor het niveau van het team. Door de Europese wedstrijden zullen de reguliere competitiewedstrijden naar doordeweekse dagen worden verplaatst. En dat moet worden ingepast in de reguliere werk- of studietijd. Rust en een goede wedstrijdvoorbereiding zijn nodig om ook voor deze doordeweekse wedstrijden optimaal te kunnen presteren. Want dat is nodig als je op alle fronten mee wilt spelen voor de prijzen. Dit kan dus ook betekenen dat je in wedstrijden die zich daarvoor lenen, de speelsters uit de talentenpoule meer speelminuten geeft en de vaste krachten wat rust gunt. De prijzen worden pas verdeeld op het einde van het seizoen en ook dan moet het team nog fit, fris en scherp zijn. ‘Speelsters moeten tussendoor ook ontspanning zoeken zodat het hoofd leeg gemaakt kan worden en er een goede balans is tussen presteren en ontspanning, aldus de trainer. 

 Deze tekst komt is gebaseerd op een interview met trainer Robin Gielen, klik hier om het hele artikel te lezen.